Gastronomie:
De keuken van de Extremadura is simpel en eenvoudig en gebaseerd op hoogwaardige producten.
Het meest bekende product uit de Extremadura is ongetwijfeld de ‘Cerdo Ibérico’ (Iberisch varkensvlees).
Het varken uit de Extremadura voedt zich met de eikels van de talloze eikbossen waardoor het zijn specifieke smaak krijgt.
De meest bekende variant is de Pata Negra ham, een ham met de onmiskenbare eikelsmaak en ‘sudado’ ofwel bezweet/ gestoomd.
Andere bekende producten zijn:
chorizo worst,
gedroogde varkensreepjes
witte worst
bloedworst.
Alles van het varken wordt gebruikt en dit is terug te vinden in vele populaire gerechten zoals:
aardappelen met kotelet
varkensstaart met tomaten
platgeslagen varkensoren.
Tevens vind men veel lamsvlees en ander jong vlees in de gerechten van de Extremadura.
Voorbeelden hiervan zijn: caldereta (stoofpotje), frite (gebakken lamsvlees met knoflook, ui, citroen en paprika) en gezouten kalfsvlees met prei.
Andere typische gerechten zijn ‘sopa de obispo’(bisschop soep), diverse gazpacho’s (koude tomatensoep) en verzamelgerechten van asperges en
champignons. Ook kent de keuken uit de Extremadura vele overheerlijke nagerechten zoals perronillas, técula-mécula, corazones de monjas en
donuts.
Het gastronomische overzicht zou echter niet compleet zijn zonder de vermelding van de kazen uit de Extremadura.
De regio produceert geiten, schapen en koeienkaas waarbij gebruik gemaakt wordt van eeuwenoude vervaardigingmethodes die elk van deze
kazen hun specifieke aroma en smaak geven.
De belangrijkste kaasgebieden zijn La Vera, La Serrana en Casar de Cáceres.
De kaas uit het laatste plaatsje, de zgn. Torte de Casar, is zelfs
uitgeroepen tot ‘beste regionale kaas van Spanje in